Amanda Nildén med kaptensbindeln i landslaget

BP-talangen Amanda Nildén: ”Killarna grät när vi vann mot dem”

1 februari, 2015

Hon började i ett pojklag. Fortsatte i ett flicklag – som spelade mot pojklag.
Brommapojkarnas Amanda Nildén, 16, har vunnit alla stora ungdomstitlar man kan.
Nu ska hon bli Sveriges nya storspelare på seniornivå.
– När vi mötte killar och vann gick de av och grät, säger Amanda Nildén till Extraträning.se.

Amanda Nildén har bara spelat i en förening, IF Brommapojkarna. BP är med sina drygt 4 000 spelare Europas största klubb.
Amanda  som bor i Bromma började tidigt spela fotboll och kommer från en riktig fotbollsfamilj,  hennes pappa David och farfar Jim lirade båda i Allsvenskan för AIK. Farfar var så bra att han även spelade åtta landskamper.

Hon började spela i ett av BP:s pojklag som snabbt blev ett av Stockholms bästa, parallellt spelade hon turneringar med BP:s förstalag för tjejer, efter några år tog hon klivet till tjejerna.

- Jag var ju van att spela mot killar. I början med mitt flicklag mötte vi flera år äldre tjejlag som vi slog. Då började vi spela Sanktan mot killar, säger Amanda Nildén. Två säsonger mot pojklagen innebar två seriesegrar. – Vi spelade några oavgjorda och vann resten av matcherna. Vi förlorade inte på två säsonger. Ofta gick killarna av och grät. De trodde nog inte att vi skulle vara så bra, säger Amanda Nildén. I början av sin karriär var hon anfallare och öste in mål. Från alla vinklar. Och nästan alltid med sin känsliga vänsterfot.

Idag spelar Amanda i Brommapojkarnas damlag som ifjol spelade i Elitettan, som vänsterback är hon given i både klubblaget och landslaget.

Du har redan vunnit massor, berätta. 

- Jag har två Gothia Cup guld och ett silver. Vann Aroscupen för killar och tjejer samma år, vilket är ett roligt minne. Sedna har jag vunnit nästan alla cuper jag spelat och Sanktan. I landslaget har jag elva landskamper och gjort ett mål. och tvåa i en turnering där vi förlorade mot Tyskland, och nu i April åker jag till Österrike för EM-Kval.

Landslagstränarna tror du är en blivande A-landslagsspelare, hur känns det att höra?

- Det är kul att dem tror på mig bara.

Du spelade först med killar och sedan i ett tjejlag som mötte killar, hur var det?

- Jag är van att möta killar, har ju alltid gjort det. Men när dem såg att de skulle möta tjejer hörde man ofta kommentarer, som de fick ångra när dem förlorade. Ibland gick spelare av gråtande, så det var synd om dem.

Vilka styrkor har du som fotbollsspelare?

- Styrkorna är min spelförståelse och vänsterfoten. Jag svarar för många målpassningar.

Hur har du tränat för att bli så bra?

- Jag ger allt på träningarna och har spelat mycket spontanfotboll. Sen tränar jag teknik, kondition, rörelse och styrka själv. 

Men det är tufft att nå landslag och Allsvenskan, vad kommer krävas av dig?

- Jag vet, men genom hårdträning, bra inställning och alltid förbättra mina styrkor och svagheter kommer jag nå den högsta nivån och ta en landslagsplats.

MAx NORDLINDER

Faktaruta

NamnAmanda Nildén
Född7 augusti 1998
ModerklubbBrommapojkarna
Längd168 cm
Nuvarande klubbBrommapojkarna
Tröjnummer16
Tidigare klubbar
Landskamper11 U17 landskamper/ 1 mål
  
Hemsida gjord av Eskil Fogelström - http://eskilfogelstrom.com