En yngre Glenn i ett klassiskt lag. Liverpool.
Foto (Expressen) En yngre Glenn i ett klassiskt lag. Liverpool. Foto (Expressen)

Legenden Glenn Hysén: ”Matchen på Wembley gör man bara en gång”

15 november, 2014

Han tillhörde Europas bästa lag och vann UEFAcupen två gånger.
Var lagkapten när Liverpool senast vann engelska ligan.
Är en av Sveriges bästa mittbackar genom tiderna – fråga bara England.
– Matchen på Wembley gör man bara en gång i livet, när allt stämmer, säger Glenn Hysén.

Han har gjort

det många drömmer om. Vinna UEFAcupen två gånger (dåvarande Champions league), spela för Europas bästa klubbar och fått äran att representera Sveriges landslag. Med sina vältajmade glidtacklingar och fysiska spel blev han en försvarsmur. Glenn Hysén stod för en av de bästa matcherna någonsin av en svensk borta mot England 1986 på Wembley. Hans insats belönades med ouppnåeliga sex av fem getingar av Expressen.

-Glidtacklingar kan man träna upp, absolut. Det handlar bara om tajming, det är bara träna hela tiden, säger Glenn Hysén i en exklusiv intervju med Extraträning.se

Många av våra läsare var inte född när du spelade, kan du berätta vem är Glenn Hysén? 

– Jag började spela fotboll i IF Warta som ligger i Göteborg när jag var tio år. Där spelade jag tills jag var 19 då värvade IFK Göteborg mig. Jag hann med att vinna två SM- guld, tre Svenska cupen guld samt två UEFAcup guld. Och Guldbollen. Sen blev jag proffs i PSV gick tillbaka till IFK och spelade Semifinal i Europacupen mot Barcelona som vi tyvärr förlorade. Blev utlandsproffs i Fiorentina igen innan Liverpool ringde. Jag spelade där i tre år och vann ligan 1990. Sen varvade jag ner i Gais. Det är väl min karriär, skrattar Glenn Hysén.

Under din tid i IFK blev ni det bästa svenska lag någonsin och vann allt, vad gjorde er bäst? 

– Vi kompletterade varandra på ett suveränt sätt, alla fick ut hundra procent av  det de var bäst på. Och så hade vi roligt också.

När du var yngre tränade du mycket själv? 

– Ja absolut, jag var ingen speciell spelare, så jag fick slita extra mycket för att lyckas.

Du var en ledare på och utanför planen, födds man som ledare eller är det något man kan träna upp?

– Det där med ledare är nog mycket medfött. Det går ju att träna upp men till en viss gräns. Men det är något man bara är.

Och glidtacklingar då? Det är ju din specialitet. 

– Tajmingen är viktig och då gäller det bara att träna, träna och träna. Svårt att förklara hur man gör, det är bara öva.

Hur tufft var det att spela i England med mycket dueller och glidtacklingar?

– Det är väldigt tufft i England alltså. det är mycket matcher, tufft spel med närkamper. Det sliter på kroppen kan man säga.

Jobbar du fortfarande med fotboll?

– Japp, jag är med i en klubb som heter utsiktens BK. Jag är assisterande tränare och vi har gått från division 2 till Superettan. Vi gick upp i år, vilket var helt overkligt! Jag är stolt över grabbarna att vi lyckades. Sen jobbar jag med ett fotbollsmagasin som heter MATCH.

Du har tre fotbollsspelande söner, den äldsta Tobias har gjort flera landskamper och vunnit SM guld, jag misstänker att du tränade honom?

– Haha, ja det var mycket att Tobbe fick dribbla och jag skulle försvara. Han kom inte förbi mig, avslutar en skrattande legend Glenn Hysén.

KOLLA: Glenns historiska match mot England på fliken videor.

JENS LYBERG

Faktaruta

NamnGlenn Hysén
Född30 oktober 1959
ModerklubbIF Warta
Längd184 cm
Nuvarande klubbUtsiktens BK (Assisterande tränare)
Tröjnummer
Tidigare klubbarIF Warta (1968-1978) IFK Göteborg (1978-1983) PSV Eindhoven (1983-1985) IFK Göteborg (1985-1987) Fiorentina (1987-1989) Liverpool FC (1989-1992) GAIS (1992-1994)
Landskamper68 matcher/ 7 mål
  
Hemsida gjord av Eskil Fogelström - http://eskilfogelstrom.com