Pogba mot Konate i en duell Pogba mot Konate i en duell

Pa Konate till Champions League i raketfart: ”Det som hände var något speciellt”

5 februari, 2015

Pa Konate, 20, nådde stjärnorna i raketfart.
Från Superettan till Champions League. På mindre än en månad.
– Ja, det som hände var något speciellt, säger Pa Konate, 20, i Malmö FF.

Pa Konate växte upp en utspark från Malmös hemmaarena.
Och att spela för något annat lag än stadens stolthet och mest klassiska lag, Malmö FF, var inte att tänka på. Med sin snabbhet och teknik tog han sig snabbt från juniorlagen till Allsvenskan.

2013, blott 18 år gammal fick Pa Konate debutera i Malmötröjan. AIK väntade borta på Friends Arena. Men för att få regelbundet med speltid lånades den bollsäkre vänsterbacken ut till Öster i Superettan säsongen 2014. Han gjorde succé. 15 matcher senare var han tillbaka i MFF – för att spela Champions League.

– Det var otroligt stort att få spela en sådan viktig match mot Salzburg i kvalet. Jag är ju från Malmö och vet hur stort det är för hela staden och föreningen, att vi sedan vann var obeskrivligt, säger Pa Konate. Det blev tre matcher för Pa Konate i Champions League alla på bortaplan. I Turin, Madrid och Pireus. För att bara några månader tidigare spelat på halvtomma läktare i Varberg, Uppsala och Sundsvall.

Mot Juventus fick du ett rejält punggrepp av Stephan Lichtsteniner, är det mycket tjuvknep i Europaspelet?

– Haha jo precis, det var något jag aldrig varit med om innan. Ska jag vara ärlig vet jag inte vad han hade i tankar när han använde
ett sådant grepp. Nu i efterhand är det lite lustigt, men det är tufft att möta världsstjärnor på mer än ett sätt.

Världsstjärnor ja. Du fick bland annat möta Carlos Tevez, Paul Pogba och Arda Turan. Vad gör att dessa spelare så bra?

– Jag tror det enbart beror på talang, för dem tränar nog ungefär lika mycket som vi gör. Men de är talanger utöver det vanliga.

Jag tror många får rysningar bara att höra Champions League-hymnen på TV, hur är det att stå själv på innerplanen och höra den?

– Det var blandade känslor, ett tag önskade jag att man kunde stå kvar där för evigt. Det var en fullsatt arena och hela staden stöttade oss så det var fantastiskt.

Hur mycket hjälpte det dig att bli utlånad för att få speltid?

– Som sagt har jag utvecklats enormt mycket på en kort tid och jag tror att jag alltid haft det i mig men inte lyckats blomma ut ordentligt. Det gjorde jag i Öster så det var viktigt för min karriär och för att kunna ta större kliv i framtiden.

När du blev bänkad i Malmös A-trupp, hur gick dina tankar då?

– Man har motgångar och nu fick jag en. Min form var inte alltid på topp men då gäller det att fortsätta kämpa, utlåningen kunde man se som en motgång men den gjorde att jag kom tillbaka starkare och bättre än tidigare.

Hur tränar du extra för att bli bättre?

– Jag pratar med teamet runt omkring mig för att få tips hur jag kan bli bättre. Jag tränar alltid hårt och ger allt i varje träning. Det är en livsstil jag valt och då gäller det att göra det bästa man kan för att lyckas.

Nästa steg i karriären, ny kometutveckling?

– Haha, just nu är det bara att bli ordinarie i Malmötröjan, det är mitt mål.

 

MAX NORDLINDER

Faktaruta

NamnPa Konate
Född25 april 1994
ModerklubbMalmö FF
Längd172 cm
Nuvarande klubbMalmö FF
Tröjnummer32
Tidigare klubbarÖsters IF (lån)
Landskamper4 U21 matcher
  
Hemsida gjord av Eskil Fogelström - http://eskilfogelstrom.com