Per_Karlsson_(after_Åtvidabergs_FF_in_2013)

Per Karlsson: ”Jag ler inombords och inser att fotboll är det roligaste som finns”

23 april, 2015

Han har blivit AIK trogen sedan seniordebuten 2003.
Han har fått göra landskamper och rankas som en av allsvenskans bästa mittbackar.
Men det har varit en tuff väg mot framgångarna för Per Karlsson, 29.
– Jag var skadad i två hela säsonger, det var tufft, säger Per Karlsson.

Hela Per Karlsson, 29, andas AIK och Solna. Han växte upp nära Råsunda och började karriären i AIK:s samarbetsklubb Vasalund. Han visade framfötterna direkt och när han fyllt 12  år bytte han till AIK. Laget i hans hjärta. Karriären fortsatte i rasande fart och mittbacken var given i alla ungdomslandslag.

– Jag började i kompisgänget i Vasalund, när jag var tolv frågade AIK om jag ville komma dit, de satsade hårdare och jag spelade hockey i AIK samtidigt, så det kändes bra.
Idag nästan 17 år efter han flyttade till AIK, är han fortfarande sitt AIK trogen, men han kollar tillbaka på en brokig resa innan framgångarna kom.

– Jag var skadad hela 2005 och 2006 med olika frakturer. Jag blev utlånad för att komma i form, för det var svårt att ta plats i AIK, lånet till Åtvidaberg i superettan var perfekt. Det gav mig chansen att komma tillbaka och konkurrera i AIK.

Du har representerat alla ungdomslandslag. Hur gick tankarna som ung, trodde du att du skulle nå toppligorna i Europa eller var det AIK som gällde?

– Mitt första mål var att ta plats i AIK. Men visst, jag drömde om att kunna ta ytterligare steg i karriären och drömmen var italienska ligan. Dit nådde jag inte men jag kom till min första dröm, AIK. Jag tror jag tränat hårdare än många andra, men inte riktigt räckt till helt enkelt för att komma till toppligorna.

Och du har lyckats nå landslaget på seniornivå också, hur stort var det?

– Det är fint att representera Sverige, man blir stolt. Jag har varit med på många januari-turnéer men när jag blev kallad till det riktiga landslaget var ännu större. Det var mot Tyskland  hösten 2013 (Sverige förlorade med 3-5). Men jag har alltid tänkt mer på klubblaget, det har varit viktigare att spela i AIK:s startelva och att kunna nå toppligorna än spel i landslaget.

Just steget från juniorlandslagen till seniorlandslaget, hur stort är steget?

– Det är ett stort steg helt klart. Men många av de spelare jag spelade med i U21 landslaget är med i Erik Hamrens trupp, Ola Toivionen, Mikael Lustig och Martin Olsson för att nämna några. Men det som skiljer mest är hur snabbt alla tänker fotboll på den högsta nivån, det är också mycket taktiskt, och för att nå dit träna hårdare och bättre än alla andra. Sen skadar ju inte en viss talang och även en bra fysik.

Varför är ditt favoritlag Parma? 

– Det var efter Tomas Brolins tid där. Jag har alltid gillat en underdog och det var Parma då och nu också. Sedan hade de fantastiska försvarare som Fabio Cannavaro och Lilian Thuram. Min favoritspelare blev Cannavaro, han var snabb, bra på huvudet och kunde läsa spelet. Just det med att läsa spelet är en förmåga jag uppskattar.

Hade du någon annan idol som ung?

– Hockeyspelaren Peter Forsberg, hans ödmjuka personlighet och hur han kombinerade fysik, teknik och sin vilja att vinna var oslagbart.

Hur är det att spela ett derby?

– Det är nervöst samtidigt som det är de bästa som finns. Går det bra kan jag le inombords och jag säga till mig själv: ”det är gånger som nu jag förstår varför fotboll är det bästa som finns.”

Vilka är dina främsta styrkor på fotbollsplanen och vart kommer egenskaperna ifrån?

– Jag har alltid kollat på Cannavaro hur han spelar. Jag är ganska spänstig, snabb och läser spelet bra. Sedan är jag bra att försvara en mot en. Jag tror de kommer från all hård fys träning jag gjort. Att läsa spelet kommer ju äldre man blir, men kollar man fotboll på TV och tänker efter lär man sig mycket.

Vilka är dina svagheter på fotbollsplanen och hur jobbar du för att förbättra de?

– Jag försöker dagligen bli bättre i det offensiva spelet, slå bra passningar och ta emot bollen Jag försöker ta risker i passningsspelet och träna tillslaget på träning, då jag blir mer bekväm på match. Sen jobbar jag också med ett förbättra de sidor som redan är bra, för det är dina starka sidor som gör att du sticker ut.

 

JENS LYBERG

Faktaruta

NamnPer Karlsson
Född2 januari 1986
ModerklubbVasalund
Längd184 cm
Nuvarande klubbAIK
Tröjnummer3
Tidigare klubbarÅtvidaberg (lån)
Landskamper2
  
Hemsida gjord av Eskil Fogelström - http://eskilfogelstrom.com