Patrick Mörk, 50, vet vad som krävs för att nå proffsligorna efter 29 år som agent Patrick Mörk, 50, vet vad som krävs för att nå proffsligorna efter 29 år som agent

Agenten Patrick Mörk tips för att nå proffsligorna

1 juni, 2015

Han är agent för en rad svenska fotbollsstjärnor. 
Patrick Mörk, 50, vet vad som krävs för att nå sin proffsdröm.
- Det gäller att spelaren har spetsegenskaper som gör att man sticker ut från den stora mängden säger Patrick Mörk till Extraträning.se

Patrick Mörk satsade hårt på sin fotboll. Men en skada satte stopp för hans egna proffsdrömmar redan när han var 19 år.
Men han blev kvar inom fotbollen. Bytte fotbollströjan mot kostymen och blev agent.
Nu hjälper han spelare att ta ytterligare ett steg i sin karriär. Patrick Mörk har slagit sig in och blivit en av våra vassaste agenter. Han ligger bakom många stora affärer under de senaste åren.
Flera av dagens svenska landslagsstjärnor har Mörk som agent.
Och efter 29 år i en stenhård bransch vet han vad som krävs av en spelare för att ta steget till proffslivet som många inte klarar av att göra.

Vad är det bästa med att vara fotbollsagent?
- Att följa spelarens utveckling och att hitta talanger som blommar ut. Som Simon Tibbling. När jag träffade honom var 15 år och liten och spelade i Brommapojkarna. Nu är han en av holländska ligans mest intressanta spelare. Det är väldigt kul att få resa i Europa och hjälpa mina spelare som jag representerar.

Vad är det som händer bakom kulisserna innan det blir en spelaraffär?
- Om vi tar i Rasmus Elms fall så var det många klubbar som ringde mig och motiverade varför just den klubben var det bästa valet. Sedan fick Rasmus säga vad han ville och till slut var det några klubbar kvar som vi åkte och träffade. Han valde mellan Bayern Leverkusen, AZ Alkmaar, Fulham och Everton. Han fick tillsammans med sin familj bilda en uppfattning. Sedan fick vi förhandla ett kontrakt.

Hur ser kontakten ut med spelarna du har?
- Det är mycket kontakt via telefonen och sms. Sedan brukar man prata innan och efter matcher. Jag besöker också spelaren några gånger per säsong.

Vilka egenskaper gör att proffsklubbar blir intresserade av en svensk spelare?
- Svenskar har generellt sätt bra rykte i Europa, de är populära. Sedan är det viktigt med spetsegenskaper. Simon Gustafsson i allsvenska BK Häcken är ett bra exempel. Han har en bra blick och bollkänsla. Han sticker ut i sitt spel.

Vilken spelare blir nästa spelarexport i Allsvenskan?
- Det är givet. Det blir Simon Gustafsson. En kille som varit bra utan att ha fått några större rubriker är Marcus Rhodén i Elfsborg, Emil Krafth i Helsingborg har också imponerat och är nära att åka ut i Europa.

Vad är det avgörande för om en spelare misslyckas eller lyckas när man blir värvad till de större ligorna?
- Det är viktigt att välja rätt liga, att hitta mellanstegen. Zlatan Ibrahimovic spelade också i Holland och Ajax innan han nådde de bästa ligorna. För det är väldigt svårt om skillnaden mellan ligorna är stora. Sedan gäller det att vara mogen och tuff. Här i Sverige är vi lagspelare men där ute är de mer individualister och medspelare ser varandra som konkurrenter.

Vilken övergång är den roligaste du gjort?
- Det är två osannolika övergångar där alla även spelaren själv blev chockad och frågade vad som hänt. Det var när Hammarbys Björn Runström och Kalmar FF:s David Elm gick vid olika tidpunkter till Fulham i Premier League från Allsvenskan. När det blir övergångar som ingen kunde förväntat sig är de extra roligt.

Vilket land är bäst på att få fram talanger efter sina förutsättningar? 
– Belgien är bäst. Utanför Europa tycker jag Ghana är väldigt skickliga.

TITTA, DE ÄR NÅGRA AV PATRICK MÖRKS KLIENTER:

- Rasmus Elm, Kalmar

- Niklas Hult, Nice

- Simon Tibbling, Groningen

- Simon Gustafsson, Häcken
– Mohamed Bangura, AIK

MAX NORDLINDER

Faktaruta

NamnPatrick Mörk
Född1965
ModerklubbDomsjö
Längd
Nuvarande klubbAgentfirman Global Soccer Management
Tröjnummer
Tidigare klubbarDomsjö, Hägglunds, Sidensjö, Markaryd och Hinneryd.
LandskamperHar klienter med flertalet landskamper på CV:et
  
Hemsida gjord av Eskil Fogelström - http://eskilfogelstrom.com